Downs syndrom är något man föds med. Det är ingen sjukdom. Det uppstår av sig själv i vissa graviditeter. Man vet inte varför det händer.

Alla är unika

Alla personer med Downs syndrom är unika, precis som alla andra människor. Att vara unik betyder att man är speciell och skiljer sig från alla andra människor. Det finns inte två människor som är exakt likadana. 

En extra kromosom

När man har Downs syndrom har man en extra kromosom. Alla människor och djur har kromosomer. De berättar för kroppen hur den ska se ut och fungera.  Till exempel bestämmer de vilken färg våra ögon ska ha eller hur långa vi kommer att bli. De flesta människor har 23 par kromosomer – totalt 46. Personer med Downs syndrom har en extra kromosom på det 21 paret och har totalt 47 kromosomer.

Intellektuell funktionsnedsättning

Människor med Downs syndrom har intellektuell funktionsnedsättning, IF. En person med IF lär sig långsammare och behöver extra hjälp i vardagen. Vissa sjukdomar är vanligare bland personer med Downs syndrom än bland andra. 

Samma rättigheter 

Alla människor har lika värde och rättigheter. Personer med Downs syndrom har samma rättigheter som alla andra. Alla har rätt att få hjälp att förstå och vara med i samhället. Det betyder att saker ska vara tillgängliga för alla. Till exempel kan texter vara skrivna på lättläst svenska. När saker är tillgängliga, kan fler förstå och vara delaktiga i samhället.